De tidløse provokatørene

En illustrasjon sier mer enn tusen kronikker.

Vi konsumerer mer innhold per dag enn noen gang før. Smarttelefoner og applikasjoner har gjort det mulig å holde oss konstant oppdaterte på dagens viktige, og mindre viktige, nyheter. Med så mange muligheter, og så liten tid, foretrekker de fleste av oss å lese overskrifter. Og ofte tar vi et tydelig standpunkt etter å ha lest den korte ingressen.

Journalistene må lære seg nye kunster. Hvordan skrive villedende overskrifter? Hvordan skape clickbaits? Hvordan ta et sitat ut av sammenheng? Og hvordan mestre å finne de søteste og morsomste dyrevideoene på YouTube. Journalistfaget er i endring, og gode formuleringer og lange utfyllende artikler blir erstattet med sensasjonsartede kjendishistorier og dramatiske bilder.

Mange spår papiravisens død, og redaksjonell kommunikasjon er truet av ”Fake news” og konspirasjonsteorier.

Gullfiskens gullalder

Nyhetsredaksjoner tvinges til å kaste seg  på digitaliseringsbølgen, og må tillegge seg kunnskap rundt publikums 7-seconds-attention-focus. Hvordan si alt om Syria-krigen og Israel-Palestina-konflikten på 7 SEKUNDER?!

TAR DU UTFORDRINGEN?

Smarttelefonenes inntog har gjort oss mennesker til gullfisk, og vår korte oppmerksomhet er på vei til å endre en hel bransje.

Hva foregår i nyhetsredaksjoner verden over? Journalister blir sendt på kurs, og ledelsen ansetter kule-freshe-influencere-som-har-knekt-likes-koden. Redaksjonen er nødt til å tilpasse seg, og oppdage nye koder og strategier for at deres skildring av en aktuell sak skal bli klikket på.

Gammel ringrev

Men én person i redaksjonen kan slappe av, lene seg tilbake i stolen og stole på egne evner. Denne slue reven står ganske fritt til å formidle sine egne tolkninger og syn på en sak, og fremheve poenget sitt. Illustratøren.

Nyhetsillustratøren er reklamegeniet i en nyhetsredaksjon, de tar pulsen på et tema og vrir det i et visuelt format som man oppfatter raskt. De forholder seg til en målgruppe (avisleseren), og med en kort tekst og et bilde får de frem et budskap som sitter.

Rob Rogers. 2018.
Adam Zyglis, The Buffalo News – March 8, 2014.

De satiriske illustrasjonene har ofte et personlig uttrykk, og et regelmessig bidrag fra samme tegner kan prege en avis’ visuelle profil og publikums inntrykk av avisen.

Se aktuelle og morsomme illustrasjoner verden over. 

Illustratøren har mer enn noen annen i nyhetsredaksjonen mulighet til å formidle sitt eget standpunkt i en aktuell sak, og kommer ofte unna med ganske brutale fremstillinger av mennesker og saker. De har et skråblikk på betente politiske debatter, og de tør å sparke både oppover og nedover.

Med tidløs eleganse får satiretegnerne muligheten til å påvirke mennesker der ute, og engasjere og provosere. Men ikke alltid uten risiko.

Karikaturstriden

Karikaturstriden starten da den danske avisen Jyllands-Posten i 2005 publiserte karikaturtegninger av profeten Muhammed. Initiativet til illustrasjonene var motivert av at den danske forfatteren Kåre Bluitgen hadde problemer med å finne en tegning til sin barnebok Koranen og profeten Muhammeds liv. Tegningene stod frem som tullete og enkle sett med vestlige øyne, men avbildningen av profeten Muhammed bryter med bildeforbudet i Islam. Den mest provoserende fremstillingen ble tegnet av Kurt Westergaard, og viste den islamske profeten med en bombe merket med den islamske trosbekjennelsen i turbanen.

I løpet av 2006 brøt det ut demonstrasjoner og alvorlige voldshandlinger over hele verden, som reaksjon på Muhammed-tegningene. Dette var første gang en publikasjon i en nasjonal, nordisk avis fikk globale konsekvenser av en slik styrke. Og det ble brukt enorme summer på sikkerhet rundt illustratørene og redaktørene.

Tegningene ble også begynnelsen på en årelang debatt rundt spørsmålene om ytringsfrihet og religiøs sensibilitet.

Je suis Charlie

Charlie Hebdo er et fransk, satirisk magasin som publiseres ukentlig. 7. januar 2015 ble redaksjonen i Charlie Hebdo utsatt for et terrorangrep knyttet til avisens publisering av Muhammed-tegninger. Totalt 13 mennesker ble drept og 11 såret, blant dem journalister og illustratører.

Je suis Charlie er slagordet som ble tatt i bruk av tilhengere av ytringsfriheten etter attentatet.

Avantgarden

I dag snakker alle om memes. En meme er en enkeltidé som blir spredd gjennom «kulturell evolusjon», det vil si fra person til person i en kultur eller et samfunn. I dag foregår denne spredningen enormt raskt på grunn av bruk av sosiale medier.

Er en meme gøy nok og spot on, så bestemmer man seg ofte for hvilken side av en sak man ønsker å være på. Memes skaper blest om aktuelle temaer, og påvirker massene til å ta et standpunkt.

imgflip.com

Men memes er ingen ny kunst, det er en gammel kunst i et nytt format. For de satiriske nyhetsillustratørene har skapt memes i alle år.

Du får en frame, også skal du dramatisere en hel sak og få frem den store linjen. Ingen enkel kunst, men utrolig virkningsfull. Jeg synes vi skal bruke et par sekunder på å bøye oss i støvet for avantgarde-tegnerne. De ansiktsløse provokatørene som setter sitt preg på avisen historien.

FacebookTwitterLinkedInEmail