Hvordan du landet her: Fra Blindern til Coachella til Fornebu

En litt annerledes vei inn i designbransjen, forklart i et litt annerledes intervju.

Jun Christian Villanueva (26), også kjent som broren til skribenten bak denne artikkelen, levde ut den store drømmen alle unge gutter har. For de av dere som i likhet med meg aldri har vært en ung gutt, er alle gutters store drøm å være en rockestjerne. I anledning morsdag var både jeg og broren min hjemme hos foreldrene våre, og jeg tok like så godt en prat med ham om hans spesielle karrierevei.

Hva er det du egentlig driver med?

Spiser kake?

Nei, men liksom, hva er det du egentlig driver med i livet?

Jobber som UX- og UI-designer i Norges største IT-selskap, Evry, på Fornebu. Hvordan det?

Nei, jeg bare lurer. Men hvordan kom du deg dit?

Du vet jo det?

Ja, men jeg skal skrive en sak om deg siden du har gått en litt annerledes vei enn mange andre som jobber i designbransjen.

Okay?

Fortell om hvordan du endte opp der du er nå da!

Ja, sure. Helt fra jeg var liten har jeg alltid vært veldig glad i å tegne, men jeg har aldri tenkt at jeg kunne få en karriere ut av det. Samtidig var jeg veldig glad i å spille trommer og å holde på med musikk, og det er det jeg alltid har hatt lyst til å drive med. Men jeg visste at det ikke var bare-bare å leve av musikken, og bestemte meg for å studere historie etter videregående, ettersom jeg synes historie er interessant, samtidig som jeg håpet på at jeg ville finne ut hva jeg skulle bli i løpet av bacheloren.

Hva skjedde så?

Akkurat i det jeg ble ferdig med bacheloren fikk jeg spørsmål fra en kamerat jeg spilte i band med i ungdomstiden om jeg ville være med i det nye bandet hans, Klangstof. Han hadde flyttet til Nederland for å satse på musikken, og det gikk tydeligvis veldig bra. Siden jeg ikke ante hva jeg skulle gjøre etter bacheloren, takket jeg ja og flyttet til Amsterdam. Derfra gikk tiden med til å øve, spille inn låter i studio og turnere. Guttedrømmen gikk i oppfyllelse. Vi spilte på Coachella, hadde konserter i store arenaer, og varmet opp for band jeg hadde sett opp til i flere år.

When dreams come true. Guttedrømmen gikk i oppfyllelse da Klangstof fikk spille på Coachella.

…og hvordan førte dette deg dit du er i dag?

Det ble en del dødtid, for eksempel da vi var på turné og skulle kjøre fra et sted til et annet. Jeg kjedet meg så mye at jeg måtte finne på noe å gjøre. Design er noe jeg alltid har interessert meg for, og derfor lærte jeg meg Illustrator og Photoshop og begynte å designe plakater og merch for bandet. Etter rundt to år i bandet fant jeg ut av at det ikke var det å spille musikk, men at å designe merch og plakater som var mest gøy.

🙂 ?

…så da bestemte jeg meg for å flytte hjem for å jobbe litt og etterhvert begynne å studere grafisk design eller Art Direction. Jeg flyttet hjem i november, og tanken på å vente helt til høsten for å begynne på drømmen om å bli designer gjorde meg rastløs. Heldigvis ble jeg anbefalt av en venn om å søke et internship der han jobbet. Egentlig søkte jeg bare for moro skyld, ettersom jeg bare var selvlært, men ble utrolig nok først intern, og deretter ansatt som designer fire måneder senere.

Blir ikke morsommere enn du gjør det til selv. For Jun Christian ble det å designe materiale for bandet, det morsomste med å spille i band.

Tror du det er en fordel eller ulempe at du ikke har utdannelse relatert til design?

Jeg tror det er en stor fordel. Altså, jeg vet ikke hvordan det er å være utdannet designer, men jeg ser for meg at man fort kan bli formet av skolen. Overgangen fra skole til jobb blir stor, og man legger til seg vaner fra skolen, som for eksempel at alt skal gjøres etter boka, eller at man blir altfor opphengt i teorier. Når man er i arbeid derimot, må man bare prøve og feile og prøve på nytt.

Får du bruk for noe av kunnskapen du fikk før du ble designer?

Fra historiestudiene på Blindern har jeg tatt med meg kunnskapen om research videre. Jeg tror det har gjort det enklere for meg å finne ut hva slags kunnskap jeg skal søke etter og hva jeg skal filtrere ut – det blir nærmest en akademisk struktur på det. Fra musikken har jeg tatt med meg det å jobbe kreativt, altså det å skape mange ideer uten å ha så mange filtre. Jeg bare kommer opp med så mange ideer som overhode mulig, så kan jeg heller filtrere dem etterhvert.

Okay, skjønner. Men du?

Hva?

Hva gjør deg kreativ?

Det at jeg har en veldig variert bakgrunn som gjør at jeg har mange knagger å henge ting på. I tillegg har jeg mange steder jeg henter inspirasjon fra.

Når er du på ditt mest kreative da?

Når jeg omgås kreative mennesker. Enten om vi snakker om design og musikk, eller om jeg har vært på et foredrag eller sett en dokumentar.

Kult. Er det noe du vil legge til?

Ikke siter meg på noe.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Soundcloud

Klangstof

Soundcloud