Kreativ utdannelse – mer enn bare fag

Hvorfor velger noen å studere når man kan få den samme jobben uten utdannelse?

For litt siden kunne du lese om min bror, Jun Christian Villanueva, som aldri har studert noe som helst knyttet til design, men som likevel endte opp som designer i Norges største IT-selskap. Dette fikk meg til å lure på hvorfor noen gidder å studere design, når man likevel kan få den samme jobben uten relevant utdanning.

Jeg tok derfor en prat med min nordnorske venninne, Oda Svendsen (23), som gikk tre år på Medier og kommunikasjon på videregående, før hun var lærling i mediegrafikerfaget i to år, og som om tre måneder har en bachelor i Grafisk design fra Høyskolen Kristiania (Westerdals).

Hvorfor valgte du å studere grafisk design, når du allerede hadde fagbrev i mediegrafikerfaget?
Da jeg var lærling spesialiserte jeg meg på annonsering på sosiale medier, men jeg lærte samtidig litt mer generelt om grafisk design. Det jeg likte best å holde på med var konseptutvikling og identitetsarbeid. Jeg fant ut av at jeg hadde lyst til å lære mer om det, og jeg hadde hørt fra folk at dette var noe man lærte mer om på Westerdals. Samtidig kommer jeg fra en liten by, Harstad, og der er det jo en del begrensninger på hvor mye man kan gjøre.

I reklamebyrået jeg hadde lærlingplass fikk jeg utfordret meg på enkelte områder, men i ettertid så jeg behovet for å fylle på med enda mer kunnskap på andre felt i faget. Samtidig har jeg alltid vært glad i litt større byer og omgivelser, så å flytte til Oslo var derfor et naturlig valg. Og igjen hadde jeg hørt mye positivt om Westerdals – det er mange flinke folk som har studert der og som har fått seg jobb etterpå. Dette var jeg også interessert i, så jeg begynte å studere for å lære mer, få et større nettverk og for å få jobb i en større by.

Prosjekt fra lærlingtiden i mediegrafikerfaget: Kundeoppdrag med elever fra Stangnes VGS og Rå VGS utført og levert i 2016.

Skjønner, det gir jo mening. Men tenker du at man kan lære å bli en god grafisk designer, eller tror du at man må være født med et visst talent?
Jeg tror absolutt at man kan lære seg design. Egentlig tror jeg at alle kan design, eller kommunikasjon, da – at alle har en viss forståelse for det. Er du interessert og får litt faglig input, tror jeg hvem som helst kan lære seg både design og kommunikasjon. Jeg tror det handler om å være interessert nok, for da får du det lettere inn. Sånn sett tror jeg alle kan lære seg alt.

Jaha?
Det handler vel om estetikk og det å ha et øye for ting, om du ser det majoriteten ser – for du skal ikke designe ting for at designere skal synes det er kult. Du skal designe noe majoriteten av befolkningen forstår og synes er fint. Man må derfor ha en estetisk sans, men igjen – dette er noe man kan lese seg opp på. Noen har kanskje en bedre estetisk sans enn andre, noen får det inn med morsmelka, mens andre kanskje må tilpasse seg mer, eller finne en egen vei. Trendene endrer seg hele tiden, så det er ikke sikkert det som er vakkert i dag er like vakkert om fem år.

Okay, men sett at du ble tilbudt den samme jobben – enten du hadde studert eller ikke, ville du likevel ha studert?
Ja, det tror jeg. For det er ikke bare estetikk og kommunikasjon jeg har lært gjennom studiet – jeg har jo lært mer om meg selv og truffet mange nye folk. Det er mange ting man tar med seg på veien. Det er noe man kanskje ikke tenker på når man søker studier, man tenker at «her skal jeg lære fag i tre år», ettersom man er vant til at det er veldig teoretisk fra videregående. Også drar man hjem og er ferdig med dagen. Mens her føler jeg, kanskje fordi det er et kommunikasjonsstudie, at folk er litt mer åpne for å lage et litt større miljø og være kreative på fritiden også. Så det å studere har gitt meg noe mer enn bare faglig kunnskap.

Prosjekt fra bachelor i grafisk design: Emballasjedesign for norsk rødvin

Nemlig. Hvordan ser fremtiden ut, da?
Aner ikke. For tiden søker jeg jobb, så det er veldig uforutsigbart. Markedet endrer seg jo hele tiden, så man vet aldri hvem og hvor de trenger folk. Også må man være på rett sted til rett tid – du har talent og kunnskap, men så må du ha søkt på den rette jobben når de trenger folk og. Så perioden nå fremover er veldig usikker, og det gjør meg litt stressa. Samtidig tror jeg at hvis man er åpen og tilgjengelig, så ordner det seg sikkert på et tidspunkt.

Men liksom, det er jo en privatskole du går på, og det koster jo mye. Hva tenker du om at du har brukt så mye penger på utdannelsen din, når det likevel er så usikkert om du får deg jobb?
Det er jo en ting folk sikkert synes er litt uvant – fra før i tiden. Man skulle bli lærer eller velge de riktige yrkene hvor man fikk en sikker jobb. Jeg tenker derimot at utdanningen min er den største investeringen i livet mitt, for det er den som former meg. Jeg er ung og hjernen min utvikler seg fortsatt, så jeg blir jo formet av det jeg gjør. Jeg tror ikke jeg ville vært foruten utdannelsen uansett om jeg får jobb eller ikke. Det gjelder også om jeg senere skulle finne ut av at jeg vil gjøre noe helt annet. Om jeg for eksempel finner ut at jeg vil bli lærer, så har jeg likevel fått den kunnskapen som gjorde at jeg fant ut av at jeg ville bli lærer.

At utdannelsen jeg tar er så dyr, er noe jeg ikke tenker så mye på. Jeg synes man skal investere i det man har lyst til å investere i – og utdanning er ikke en feil ting å bruke penger på. Så egentlig er jeg fornøyd uansett hvor jeg havner opp, ettersom jeg har fått med meg så mange andre ting på veien.

Da tror jeg at jeg skjønner hvorfor du har valgt å studere. Men du?
Ja?

Hva gjør deg kreativ?
I bunn og grunn er det kveldstid. Når klokken slår sånn ni/ti-tiden, slår den kreative hjernen min seg på. Da begynner jeg å tenke og nesten analyserer alt rundt meg. Jeg bruker på en måte alle inntrykkene jeg har fått i løpet av dagen og prosesserer det til å gjøre noe konkret. Samtidig blir jeg også kreativ av de folkene jeg omgås med, og da spesielt klassekameratene mine. Men også folk jeg prater med, ting jeg ser og alt jeg sanser.

Du har jo halvveis svart på det, men når er du på ditt mest kreative?
På kveldstid. Jeg tror det har noe med å gjøre at det er så stille på kvelden. Det er ingen forventinger til at du skal prestere, for alle er ferdig på jobb. Det gjør at jeg slapper mer av og det gir rom for at hjernen min slapper mer av, og da føler jeg at jeg får mer utbytte av det kreative.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Behance

The Creative Industry Brief

And…we’re out of here

Talented graphic design graduates on how they create - and what they expect from the real world.