Kunsten å forandre virkelighetsoppfatningen

Yrker du ikke hadde hørt om: Siv Ragnhild Høstmark drømmer om å bli arkitekturvisualiserer.
Siv Ragnhild Høstmark

Helt siden hun kunne løfte en blyant har Siv Ragnhild Høstmark (24) hatt et ønske om å uttrykke seg visuelt. For den unge og lovende grafiske designeren dreier det seg om å kunne skape noe unikt og kreativt.

-Bachelorstudiet i 3D-grafikk ved Høyskolen Kristiania vil gi meg den perfekte kombinasjonen av kreativitet, kunst og teknologi, forklarer Høstmark.

Når hun er ferdig finnes det ingen begrensinger for hva hun kan skape.

Et fagområde uten grenser

-På studiet lager vi 3D-modeller, teksturerer, setter opp lys, lærer om animasjon, spill og arkitekturvisualisering.

Mens andre kanskje er usikre på hvilken retning de vil gå i, hersker det ingen tvil for Høstmark, som skal bli arkitekturvisualiserer.

-Jeg lager bilder av hvordan bygninger vil se ut når de er helt ferdige, slik at det for eksempel er mulig å se bygget i forskjellige materialer før man setter i gang hele byggprosjektet. Det er også mulig å se hvordan bygget vil se ut på forskjellige tider av døgnet.

Prosjekt: Et historiefortellende ekstriørbilde laget av Høstmark

En bro mellom bransjer

Arkitektvisualisering bygger bro mellom arkitekter, kunder og byggefirmaer. Slik kan alle involverte i prosjektet få et innblikk i hvordan det ferdige resultatet faktisk vil se ut.

-Med arkutekturvisualisering vil man ikke bare se tegninger av et bygg, men også effektene det vil ha på omgivelsene rundt seg. Hvor vil for eksempel bygget kaste skygge? Det vil også bli lettere for arkitekter å formidle ideer og for meglere å selge hus som ikke er ferdig bygd, sier Høstmark.

Høstmark er dermed nødt til å bli spesialist i å kunne skape både en virtuell og en utvidet virkelighet.

Prosjekt: Fiktivt venterom laget av Høstmark

Å skape en ny virkelighet

Mye av undervisningen Høstmark må gjennom for å oppnå drømmejobben som arkitekturvisualiserer handler om «virtual reality» og «augmented reality». AR forandrer virkelighetsoppfatningen av den ekte verden, slik vi opplevde med Pokemon Go, mens VR erstatter vår ekte verden med en simulert verden. I en slik hverdag er det vesentlig å ha et kreativt hode.

-Vi står ofte fritt til å velge oppgaver slik at vi kan uttrykke oss akkurat slik vi vil. Med slik frihet følger også sjansen for å feile, men jeg lærer mer av å drite meg ut enn å klare alt med en gang, sier hun.

I prosjektene sine inspireres Høstmark av hele verden rundt seg, og lar seg fascinere av mer enn øyet kan se.

Siv Ragnhild Høstmark
FacebookTwitterLinkedInEmail